Вітчизняна порода кроликів м’ясошкуркового напрямку. Була виведена в 1946-52 рр.в двох звіросгоспах: Петровському (Полтавська область) і Тульському (Тульська область Росії) шляхом схрещування місцевих чорних кроликів і Кролик Серебристый породи шампань. Малюки народжуються чорними, лише в 4-5-ти тижневому віці у них починає світлішати ніс, хвостик і черевце, а потім змінює колір голова, спина, груди і вуха. Така послідовна зміна забарвлення свідчить про чистопородності кроликів. Остаточна тональність хутра вирівнюється в чотиримісячному віці. Хутро густе, м’яке, сріблясто-блакитного кольору; на голові, передній частині тулуба і лапах трохи темніше. Плодючість-8-10 дитинчат в окроле і самки добре їх вигодовують.
Племінна робота при виведенні нової породи була спрямована на підвищення живої маси кроликів, їх скоростиглості і поліпшення м’ясної якості, форм тулуба і пристосування до кліматичних умов. Мала значення і можливість швидкого відгодівлі. Під керівництвом зоотехніків Каплевських вдалося сформувати досить велике стадо (в 1958 р налічувалося 2100 кроликів), яке вигідно відрізнялося по м’ясної продуктивності і якості хутра від завезених в країну кроликів породи шампань. Жива маса дорослих кроликів сріблястої породи 4,5-6 кг, іноді може досягати 6,6 кг. Тулуб компактний, збитий, довжиною до 57 см. Обхват грудей за лопатками — 36 см.Спина пряма, добре омускулена; круп широкий і округлий; кінцівки міцні, пропорційно розвинені і правильно поставлені. Кроленята народжуються з середньою вагою 75 г, ростуть інтенсивно, швидко відгодовуються і мають хороші м’ясні якості. Уже в двомісячному віці їх вага становить 2 кг, в тримісячному — 3 кг, в чотиримісячному — близько 4-х кг при витраті на 1 кг приросту живої маси 2,5 — 3,5 корм. одиниця.